Reklama

Krokiety z ricotty

Krokiety z ricotty

Przygotowanie

Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1 Wysyp mąkę na talerz. Połącz ricottę, pecorino, natkę i bułkę tartą. Dopraw czarnym, mielonym pieprzem i odrobiną soli. Weź czubatą łyżkę stołową masy i rękami uformuj okrągły, spłaszczony krokiet. Obtocz krokiet w mące.
2 Na dużą patelnię wylej tyle oliwy, żeby przykryła boki krokietów, mniej więcej na wysokość 1,5 cm. Podgrzej na średnim ogniu i kiedy się wystarczająco nagrzeje, połóż krokiety na patelni i smaż przez około 5 minut, aż się zrumienią. Odsącz na papierze kuchennym i smaż kolejne partie krokietów. Podawaj od razu.

 

1 porcja zawiera: tłuszcze: 40,3 g (w tym nasycone: 10,5 g, białka: 13,3 g, węglowodany: 29,7 g, cukier: 2,2 g

 

 

 

 

Magazyn Jamie nr.01, wrzesień 2015

Składniki

• 300 g odsączonej ricotty
• 3 łyżki startego sera pecorino
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• zwykła mąka do posypania
• 60 g drobnej bułki tartej
• 600 ml oliwy z oliwek do smażenia

Reklama
Polub nas na Facebooku