Reklama

Smażone nadziewane oliwki

Smażone nadziewane oliwki

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

"Te wyśmienite małe przekąski są absolutnie warte wysiłku - to perfekcyjny dodatek do pogryzania przy drinku, możesz być pewien, że wszystkie znikną w oka mgnieniu."

Przelej przecier do szerokiego naczynia. Oliwki odsącz, pozbaw pestek i dodaj do sosu, upewniając się, że wszystkie zostały w nim zanurzone. Odstaw na bok i pozwól im nasiąknąć przez około godzinę.

Połącz fetę z kaparami tak, by utworzyć grudkowatą pastę.

Wyjmij namoczone oliwki z przecieru, pozostaw resztę sosu na później. Delikatnie zroluj małe kulki pasty z fety w drobne wałeczki o kształcie kiełbasek i nadziewaj nimi oliwki.

Ustaw obok siebie trzy płytkie naczynia - pierwsze z mąką, w drugim roztrzep jajka a do ostatniego wsyp tartą bułkę.

Wlej olej roślinny na głęboką patelnię i umieść na średnim ogniu. Wrzuć kostkę chleba w olej, jak zbrązowieje będzie to oznaczać, że jest gotowy do użycia. 

Szybko obtaczaj oliwki w mące, potem w jajku, pozwalając, by nadmiar obciekł, na końcu panieruj w tartej bułce.

Ostrożnie zanurzaj w gorącym oleju i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złote i chrupkie.

Do przygotowania sosu, pozostałości przecieru umieść na małej patelni wraz z liśćmi oregano i suszonym chilli.

Dopraw, ustaw na średnim ogniu i duś przez 4-5 minut, aż sos odrobinę się zredukuje.

Dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek i serwuj ze smażonymi oliwkami i kieliszkiem wina.

Składniki

500 g przecieru pomidorowego

1 słoik x 354 g czarnych oliwek (z pestką)

65 g sera feta

1 łyżka kaparów

40 g czystej mąki

2 duże jaja z wolnego wybiegu

200 g tartej bułki

1 litr oleju roślinnego

kilka gałązek świeżego oregano

1 spora szczypta suszonego chilli

oliwa z oliwek extra virgin

Reklama
Polub nas na Facebooku