Reklama

Mini Pasticciotto

Mini Pasticciotto

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Pasticciotto to deser popularny w Salento, w południowej części regionu Puglia. To rodzaj placka z kremem. Znajdziemy go praktycznie w każdej cukierni, kawiarni i restauracji w regionie - idealnie pasuje do mocnego espresso. Smalec, najczęściej stosowany w cukiernictwie aby zmiękczyć ciasto, możesz zamienić na masło - twój wypiek będzie miał po prostu trochę bardziej chrupiące wykończenie.

Rozpocznij od przygotowania ciasta. Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę drobnej soli morskiej i smalec do miski i na wolnych obrotach miksuj całość za pomocą płaskiej końcówki miksera przeznaczonej do mieszania. Mieszaj do momentu aż masa będzie miała konsystencję kruszonki.

Z siedmiu jajek oddziel żółtka (białka zachowaj do innego przepisu) i dodaj jedno z nich do masy w misce. Mieszaj, aż połączy się z resztą. Powtórz tę czynność z dwoma kolejnymi żółtkami. Kiedy całość będzie przypominać formą kulę, podziel ją na dwie części i rozpłaszcz na dwa placki. Jeśli ciasto się nie klei, dolej kroplę mleka.

Zawiń oba w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny, kiedy będziesz przygotowywać nadzienie.

Wlej mleko do rondla z grubym dnem i ustaw na małym ogniu. Dorzuć parę grubszych pasków skórki cytryny i pozostaw na jakiś czas. Gdy będziesz przygotowywać resztę, pozwól aby aromat cytryny przeniknął do mleka. Zdejmij garnek z ognia chwilę przed tym jak mleko się zagotuje.

W następnej kolejności ubijaj pozostałe 4 żółtka z cukrem pudrem w dużej misce, do momentu aż całość zrobi się blada i puszysta. Dosyp mąki kukurydzianej i dodatkową łyżkę mąki. Ubijaj dalej, aż uzyskasz gładką masę.

Mleko zdjęte chwilę przed zagotowaniem z ognia, wlej powoli do masy z jajkami ubijając cały czas, aby się nie ścięły.

Kiedy masa będzie gładka, wlej ją z powrotem do garnka z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu aby zgęstniało.

Ubijaj cały czas i nie pozwól, aby sie zagotowało.

Kiedy całość zgęstnieje, umieść w misce i pozbądź ssię skórki z cytryny. Na wierzchu uzyskanej masy połóż folię spożywczą, aby wierzch nie zrobił się twardszy. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki.

Piekarnik podgrzej do 190 stopni Celsjusza.

Natłuść 10 owalnych foremek do pieczenia albo tackę na muffinki z dziesięcioma otworami. Wyjmij jeden z placków ciasta z lodówki i rozwałkuj, aż uzyska grubość mniej więcej 5 mm.

Rozłóż ciasto na foremkach i delikatnie wepchnij je do otworów. Przejedź wałkiem po wierzchu ciasta tak, aby je rozciąć i usunąć nadmiar. Możesz też wyciąć kółka o średnicy 8,5 cm. Może przydać się słoik z dżemem jako wskazówka co do średnicy.

Nabierz na łyżeczkę trochę kremu gianduja (spójrz na wskazówkę) i nałóż go na wyłożone ciastem dno każdej foremki.

Wlej krem do woreczka do dekorowania i wyciśnij odpowiednią ilość do każdej z foremek tak, aby nie wystawał poza brzegi foremki.

Weź drugi placek z lodówki, rozwałkuj go tak, aby był trochę cieńszy od poprzedniego i rozłóż na foremkach. Rękami delikatnie przygnieć górną warstwę ciasta tak, aby przykleiły się i przytwierdziły do dolnej warstwy.

Rozbij ostatnie jajko, ubij widelcem i używając pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta.

Włóż do piekarnika na 15-20 minut albo do momentu, kiedy wierzch będzie złotawy.

Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Twoje ciasteczka są gotowe.

 

Wskazówka: Gianduja to czekolada zmieszana z puree z orzechów laskowych - trochę jak Nutella, ale o dużo lepszej jakości i smaku. Znajdziesz ją w sklepach internetowych. Możesz też po prostu zamiast niej, użyć Nutelli.

Składniki

250 g białej maki + 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g cukru
125 g smalcu
8 jajek z wolnego chowu
375 ml mleka
1 cytryna
75 g cukru pudru
25 mąki kukurydzianej
trochę masła, do natłuszczenia
10 łyżeczek kremu gianduja (spójrz na wskazówkę)

Reklama
Polub nas na Facebooku