Reklama

Zapieczony ryż z cukinią i pomidorami

Zapieczony ryż z cukinią i pomidorami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, a następnie umieść w dużej misce i odstaw do ostygnięcia.

Cienko pokrój cukinie wzdłuż przy pomocy ostrego noża, a następnie gotuj w garnku z osoloną wrzącą wodą przez 2 do 4 minut, aż do miękkości. Odcedź i wysusz ręcznikiem papierowym.

Posmaruj okrągłą formę o 24 cm średnicy. Wyłóż formę z plastrami cukinii tak, by lekko zachodziły na siebie, dobrze rozkładając i dociskając do boków formy.

Zerwij bazylię, zostawiając najmłodsze listki i drobno posiekaj. Obierz liście pietruszki i drobno posiekaj łodyżki, a następnie zerwij i drobno posiekaj liści mięty, odrzucając jej łodygi.

Dodaj 4 łyżki oleju, posiekane zioła, jogurt i sok z cytryny do ryżu, dobrze wymieszaj i dopraw. Rozłóż masę na cukinię, dociskając mocno, by powstała zwarta forma.

Przytnij wszystkie wystające cukinie, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 2 do 3 godzin.

W między czasie obierz ze skórki, wypestkuj i skrój pomidory, a następnie połącz je z octem i 6 łyżkami oleju w misce. Pora je pozostawić do marynowania przez co najmniej 30 minut.

Przed zaserwowaniem ostrożnie ułóż na środku zapiekanki nadzienie pomidorowe i skrop sokiem z pomidorów. Na koniec oprósz młodymi listkami bazylii, pokrój i podawaj.

Składniki

  • 400 g ryżu długoziarnistego
  • 3 cukinie, (550g)
  • oliwa z oliwek
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • ½ pęczka świeżych liści pietruszki
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 4 łyżki gęstego jogurtu w greckim stylu
  • 1 cytryna

POMIDOROWE NADZIENIE

  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 5 łyżek czerwonego octu winnego
Reklama
Polub nas na Facebooku