Reklama

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościłatwe

Obierz ziemniaki, posiekaj drobno miętę, odkładając na bok gałązki. Obierz i cienko pokrój cebulę. Pokrój ogórki na paski.

Gotuj ziemniaki i gałązki mięty w rondelku z wrzącą wodą przez 10 minut lub do momentu, gdy będą miękkie. Odsącz i pozostaw do ostygnięcia w durszlaku (aby nie straciły smaku, unikaj schładzania ziemniaków polewając je zimną wodą).

Gdy ziemniaki będą się studzić, umieść cebulę w misce, polej octem z czerwonego wina i poczekaj, aż całość się zamarynuje.

Kiedy ziemniaki ostygną, lekko je rozgnieć z pomocą dłoni i przenieś do dużej salaterki. Odsącz i dodaj cebulę razem z ogórkami i miętą. Dopraw, dodaj oliwę i podawaj.

 

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 pęczki świeżej mięty

1 czerwona cebula

200 g korniszonów

250 ml octu z czerwonego wina

oliwa z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku