Reklama

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Poziom trudnościśrednie

Żeby zrobić zakwas, w niemetalowym naczyniu połącz 200g mąki z 200 ml letniej wody. Idealny będzie do tego szklany słój. Nie przykrywaj. Zostaw na noc w ciepłym miejscu. 

Następnego dnia dokarm zakwas  - odłóż połowę na później, a do reszty dodaj kolejne 100g mąki i 100 ml letniej wody.

Powtarzaj proces dokarmiania każdego dnia, aż zakwas zmieni strukturę i pojawią się pęcherzyki (dlatego przydaje się szklany słój). Wytworzenie się drożdży potrwa kilka dni. Nie trać nadziei, na pewno tak będzie.

100 g zakwasu przeznacz na chleb, resztę schłódź w lodówce pod przykryciem z otworem, by zakwas mógł oddychać. Musisz go dokarmiać przynajmniej raz w tygodniu. Przed dokarmianiem ociepl zakwas i poczekaj aż wytworzą się pęcherzyki. Odstaw w ciepłym miejscu na 30-60 minut i w ciągu godziny schowaj do lodówki. Z zakwasu może wytrącić się płyn, czyli bimber. Możesz go wmieszać do zakwasu lub wylać. 

Żeby zrobić zaczyn, 100g zakwasu ociepl do temperatury pokojowej.

W misce połącz mąkę z połową łyżeczki soli morskiej. Dodaj 300 ml ciepłej wody i zakwas.

Przykryj miskę ściereczką i zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 3-4 godziny lub aż podwoi swoją objętość

W międzyczasie, do zakwasu dodaj 50g mąki i 50ml letniej wody (czyli uzupełnij wagę, którą odjęłaś), poczekaj aż najpierw pojawią się, a potem znikną pęcherzyki - jak w kroku 3 - i wstaw znowu do lodówki.

Zaczyn wykorzystaj od razu lub schłódź przez noc pod przykryciem.

Teraz zrób chleb na zakwasie. Ogrzej zaczyn (jeśli jest zbyt chłodny), dodaj mąkę i dwie łyżki soli. Połącz składniki i wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę.

Ugniataj przez 10 minut lub aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do posmarowanej olejem miski, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2-3 godziny lub aż podwoi swoją objętość.

Przełóż chleb na oprószoną mąką powierzchnię i odgazuj je, a następnie uformuj okrągły bochenek na posmarowanej olejem blaszce.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do garowania na około godzinę  - po dotknięciu ciasto nie powinno być sprężyste.

Nagrzej piekarnik do 220C.

Gdy ciasto będzie gotowe, na dnie piekarnika ustaw blachę z wodą (dzięki temu chleb będzie miał lepszą skórkę) i natnij wierzch bochenka ostrym nożem.

Piecz przez 30-40 minut aż chleb będzie złocisty i po postukaniu usłyszysz pusty dźwięk. 

Schłódź na kratce.

 

Rady:

By przyspieszyć zakwas możesz użyć drożdży. Dodaj je na początku razem z mąką a zakwas sfermentuje w ciągu kilku godzin - nie będzie trzeba zostawiać go na noc. Dokarm go raz, poczekaj 1-2 godziny aż pojawią się i znikną pęcherzyki. Kontynuuj jak w kroku 3.

 

Zobacz przepis na chlebek z serem i czosnkiem.

Składniki

ZAKWAS

600 g - 1kg pszennej mąki chlebowej 

1 x 7 g saszetka drożdży instant (zobacz radę na dole) 

ZACZYN

300 g pszennej mąki chlebowej

CHLEB NA ZAKWASIE

350 g białej mąki chlebowej i trochę do oprószenia

olej, do natłuszczenia

Reklama
Polub nas na Facebooku