Reklama

Indyjska sałatka ziemniaczana

Indyjska sałatka ziemniaczana

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Ta drobna przeróbka indyjskiej klasyki polega na użyciu lżejszych składników, które nadają świeżości temu dobrze znanemu daniu. Kurkuma, najważniejsza przyprawa ajurwedy, dodaje ziemniakom specyficznego koloru. Potrawa idealna jako dodatek do curry, zamiast ryżu, lub nawet część klasycznej niedzielnej pieczeni.

1. Nagrzej piekarnik do 190 st.C. Zagotuj duży garnek solonej wody. Podgotuj ziemniaki przez 8-10 minut. Odsącz, odparuj, następnie przenieś na blachę do pieczenia. Rozgnieć widelcem, skrop oliwą z oliwek, następnie posyp nasionami kuminu i kurkumą. Dopraw, wymieszaj i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż staną się złote i chrupiące.

2. W międzyczasie umieść cebulę w płytkiej misce, skrop sokiem z cytryny i pozostaw, aby smaki się połączyły.

3. Podpiecz nasiona na suchej patelni i odstaw. Gdy ziemniaki będą gotowe, odstaw, aby odrobinę ostygły i przenieś do półmiska. Dodaj cebulę, zioła, groszek i odrobinę oliwy z oliwek. Wymieszaj i podawaj posypane podpieczonymi ziarnami.

 


W porcji: 169 kcal, 4,6 tłuszczy (0,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 3,8 g białka, 26,5 g węglowodanów, 2,6 g cukrów

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Andrew Montgomery

 

Zobacz inne pomysły na ziemniaki.

Składniki

1,5 kg ziemniaków sałatkowych, ze skórą, większe pokrojone na pół

oliwa extra virgin

1 łyżeczka nasion kuminu

1 łyżka kurkumy

1 czerwona cebula, w cienkich plasterkach

sok z 1 cytryny

2 łyżki mieszanki nasion, tj. dyni i maku

duża garść natki, mięty i kolendry, drobno posiekanej

duża garść świeżego groszku

Reklama
Polub nas na Facebooku