Reklama

Tarta z pieczonymi pomidorami

Tarta z pieczonymi pomidorami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościłatwe

1. Zawiń masło w folię i umieść w zamrażalce na 30 minut. Umieść mąkę w dużej misce. Wyjmij masło z zamrażalki. Odwiń folię tak, by palcami nie dotknąć masła (w przeciwnym razie się roztopi) i zetrzyj je do mąki używając największych dziurek. Połącz masło i mąkę za pomocą noża. Następnie dodaj około 3 łyżki zimnej wody, aby połączyć w jedną masę. Włóż do lodówki, jeśli zbytnio się ociepli.

2. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto na grubość 1/2 cm, tak by pokryło blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm. Za pomocą ostrego noża natnij kwadratową krawędź wokół ciasta, 1 cm od brzegu. Posmaruj pesto (wewnątrz naciętego obszaru). Dodaj pomidory, posyp parmezanem i tymiankiem, posmaruj krawędzie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 30 minut lub do momentu, gdy całość nabierze złocisto-brązowego koloru. Podawaj z zieloną sałatą.

 


W porcji: 361 kcal, 6,4 g białka, 22,5 g węglowodanów, 0,8 g cukrów, 27 g tłuszczy (13,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych)

 

Przepis: Orford School

Zdjęcie: Andrew Montgomery

Składniki

  • 170 g masła
  • 230 g mąki
  • 3-4 łyżki pesto
  • 9 połówek pomidorków koktajlowych
  • garść tartego parmezanu
  • 6 gałązek tymianku, zebrane listki
  • 1 jajko ubite
  • zielona sałata, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku