Reklama

Wyborny gravlax

Wyborny gravlax

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Zamiast kupować gotowego wędzonego łososia, możesz go przygotować sam. To bardzo proste i tanie rozwiązanie. W sklepach często można dostać ścinki lub boki łososia. Aby nie czuć presji czasu, zacznij go wędzić z trzydniowym wyprzedzeniem.

1. Aby przygotować zalewę jeżynową, zmiksuj w malakserze jeżyny, skórkę z mandarynek i zgniecione owoce jałowca. Powinieneś uzyskać gładką pastę. Przełóż ją do miski i dodaj sól kamienną i cukier. Następnie dolej tarninówki. Całość dokładnie wymieszaj. Na dużej blasze do pieczenia ułóż boki łososia skórką do dołu. Przy użyciu łyżki dokładnie rozprowadź zalewę jeżynową po rybie.

2. Zawiń łososia w podwójną warstwę pergaminu i otocz go szczelnie folią spożywczą. Zostaw rybę na noc w lodówce. Następnego dnia rozwiń rybę, rozprowadź po niej łyżką zalewę, która spłynęła z niej przez noc. Ponownie zawiń i umieść w lodówce na kolejną noc.

3. Trzeciego dnia wyciągnij łososia z lodówki i ostrożnie go rozwiń, by spłukać zalewę. Za pomocą łyżki ściągnij zalewę z ryby. To, co zostanie, spłucz ostrożnie 100 ml zimnej wody. Następnie odłóż łososia na bok i wypłucz blachę do pieczenia.

4. Aby przygotować zalewę ziołową, wymieszaj w misce posiekane zioła i tarninówkę. Ułóż z powrotem łososia skórką w dół na czystej blasze i wetrzyj w rybę ziołową zalewę rękami. Upewnij się, że posmarowałeś dokładnie całą rybę. Nie chcesz, żeby dostało się do niej powietrze. Zawiń łososia w podwójną warstwę pergaminu i otocz go szczelnie folią spożywczą. Zostaw rybę na noc w lodówce.

5. Następnego dnia twój łosoś będzie idealnie uwędzony i gotowy do jedzenia. Nie musisz zmywać drugiej zalewy. Pokrój łososia pod kątem na cienkie plasterki. W ten sposób widoczne będzie piękne różowe mięso oraz ziołowy wierzch. Ułóź łososia na talerzu i podawaj z kromkami chleba posmarowanymi masłem, chrupiącymi krakersami, plasterkami ogórka, kwaśną śmietaną i ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na rybę.

 

Jedna porcja liczy 184 kalorie i zawiera 11g tłuszczu (1,9g tłuszczów nasyconych), 20,2g białka, 0,6g węglowodanów, 0,6g cukru

 


Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz inne pomysły na  łososia.

Składniki

- 800 g oprawionych boków łososia (poproś sprzedawcę o oprawienie ryby)

- chleb na zakwasie, masło, krakersy, pokrojony ogórek, kwaśna śmietana, ćwiartki cytryny

 

Zalewa jeżynowa

- 2 koszyczki jeżyn

- starta skórka z dwóch mandarynek

- 2 zgniecione owoce jałowca

- 5 łyżek soli kamiennej

- 5 łyżek cukru z trzciny cukrowej

- 50 ml tarninówki

 

Zalewa ziołowa

- niewielki pęczek koperku, drobno posiekany

- niewielki pęczek estragonu, liście należy oddzielić i drobno posiekać

- 50 ml tarninówki

Reklama
Polub nas na Facebooku