Reklama

Tosty z wędzonym łososiem

Tosty z wędzonym łososiem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

To danie można przygotować tak samo szybko dla 2 jak i dla 20 osób. Chrupkość rzodkiewki i aromat koperku sprawia, że ta szybka przekąska staje się czymś naprawdę wyjątkowym.

1. Rozgnieć miąższ awokado z crème fraîche tak by uzyskać gładką konsystencję. Jeśłi nie chcesz by zmieniło kolor skrop je sokiem z cytryny. Dopraw według uznania odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj rzodkiewki z koperkiem, octem i małą szczyptą soli.

2. Rozsmaruj awokado na chrupkim pieczywie lub żytnich tostach, a następnie pokryj plastrami łososia. Posyp kawałkami rzodkiewki. Na koniec pokryj rzeżuchą i skrop odrobiną oleju rzepakowego. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

 

 

Zdjęcie: Union Jacks

Przepis: David Loftus

Składniki

  • 1 awokado, przepołowione, z usuniętą pestką i wyciągniętym miąższem
  • 1 łyżĸa crème fraîche
  • 1 cytryna
  • 70 g rzodkiewek
  • 3 gałązki koperku, posiekane
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 12-16 kromek pieczywa chrupkiego lub cienko pokrojonego tostowanego żytniego chleba
  • 200 g wędzonego łososia
  • ½ opakowania rzeżuchy
  • olej rzepakowy
Reklama
Polub nas na Facebooku