Reklama

Pieczona dynia

Pieczona dynia

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

"To niezawodny przepis "– mówi Jamie. "Tak przygotowana dynia smakuje wyśmienicie, nie ważne z czym ją podasz. Oczywiście, wszystko może się zdarzyć, ale ja prawie zawsze przyrządzam dynię w ten sposób gdy robię zupę, makaron, nadzienie do ravioli, risotto, czy sałatkę z dynią" – dodaje. Nadaje się też jako dodatek, na przykład serwowana z kotletami jagnięcymi.

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W moździerzu połącz wszystkie zioła z porządną szczyptą soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu, dolej trochę oliwy i dokładnie wymieszaj. Miksturą natrzyj każdy kawałek i przełóż dynię na blachę. Zmocz kawałek pergaminu i odciśnij nadmiar wody. Jedną stronę posmaruj oliwą i przykryj nim dynię (oliwą do dołu). Piecz przez około 25 minut.

2. Na chwilę przed końcem pieczenia skrop zebrane listki rozmarynu odrobiną oliwy. Usuń pergamin i posyp dynię rozmarynem, żeby nabrała lepszego smaku. Z powrotem wstaw dynię do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Jeśli uznasz to za konieczne, posmaruj dynię odrobiną oliwy. Piecz jeszcze przez 25 minut lub aż dynia będzie miękka, złota i apetycznie wyglądająca. Wyjmij blachę z piekarnika i z dużej wysokości posyp danie solą.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: Jamie Oliver

 

Zobacz przepis na pieczoną dynię w sałatce.

 

 

 

Składniki

  • po 1 czubatej łyżeczce ziaren kopru włoskiego i kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 lub 2 szczypty suszonej papryczki chili
  • szczypta mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół i pozbawiona nasion, a następnie pokrojona wzdłuż na 8 części
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Reklama
Polub nas na Facebooku