Reklama

Sałatka z ciecierzycy na arabskim chlebku

Sałatka z ciecierzycy na arabskim chlebku

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Zacznij od sałatki z ciecierzycy. Umieść cieciorkę w misce i rozgnieć widelcem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw i odstaw.

2. Połącz miód i harissę w małej misce i odstaw. Smaż wszystkie warzywa na grillu lub patelni grillowej na średnim ogniu, przez 10 minut lub do uzyskania miękkości. Smaruj oliwą z oliwek i przekręcaj od czasu do czasu. Dopraw w trakcie gotowania.

3. 5 minut przed końcem gotowania posmaruj bakłażany harissą i miodową marynatą. Pozostaw na ogniu 3 minuty dłużej od reszty warzyw. Lub do momentu, gdy zaczną ciemnieć i zmiękną.

4. Za pomocą ostrego noża rozkrój chlebki i delikatnie je podpiecz.

5. Umieść warzywa i sałatkę z ciecierzycy na podpieczonym chlebku z kilkoma listkami sałaty i podawaj.

 

W porcji: 554 kcal, 28 g tłuszczy (3,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 13,9 g białka, 54,8 g węglowodanów, 54, 8 g cukrów

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 


Przepis z książki Andy’ego Harrisa „Miesiąc w Marrakeszu” [A Month in Marrakesh]

Składniki

1 łyżka jasnego, płynnego miodu, podgrzanego

1 łyżka harissy

4 małe bakłażany, przekrojone wzdłuż

3 cukinie, cienko pokrojone

2 zielone papryki, bez pestek, pokrojone w paski

2 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone w paski

2 czerwone cebule, pokrojone w paski

2 pomidory, w plasterkach

2 łyżki oliwy extra-virgin

2 sztuki arabskich chlebków

liście sałaty, do podania

 


Sałatka z ciecierzycy

1 x 400 g puszka ciecierzycy, odsączona

1/2 łyżki papryki

1 cebula, cienko pokrojona

2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

5 łyżek oliwy extra-virgin

sok z 1 cytryny

Reklama
Polub nas na Facebooku