Reklama

Pory w sosie serowym

Pory w sosie serowym

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Pokrój pory ukośnie na grubość ok. 2 cm. Umieść dużą patelnię (najlepiej taką, w której będziesz podawać) na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy, masło, tymianek i czosnek. Gdy całość zacznie skwierczeć, dodaj pory. Gotuj, sprawdzając co jakiś czas, by się nie przypaliło.

2. Teraz masz dwa wyjścia: jedno jest dobre, drugie świetne. Możesz albo dodać wszystkie pozostałe składniki do porów i włożyć całość do piekarnika na 45 minut (180 st. C). Lub, jeśli chcesz otrzymać najsłodsze pory na świecie (a myślę, że tak), zmniejsz trochę ogień pod patelnią i gotuj pory przez około 35 minut, mieszając co jakiś czas, aż zmiękną.

3. Dopraw i przełóż wszystko do naczynia lub pozostaw na patelni. Dolej śmietany i odrobinę wody. Posyp cheddarem i parmezanem. Pokrusz brie na mniejsze kawałki i poukładaj na wierzchu. Wrzuć do piekarnika na 20 minut przed podaniem obiadu i zapiekaj przez 15 minut, aż całość nabierze złotego koloru.

Składniki

6 dużych porów, oczyszczonych i umytych

oliwa z oliwek

kawałek masła

5 gałązek tymianku, zebrane listki

2 ząbki czosnku

100 ml chudej śmietanki

100 g sera cheddar, startego

50 g parmezanu, startego

100 g sera brie

Reklama
Polub nas na Facebooku