Reklama

Chrupiące ciasto z rzepy

Chrupiące ciasto z rzepy

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Autor przepisu: Ching, mówi, że ciasto z rzepy to tradycyjna przekąska z Kantonu, którą zjeść można tam w praktycznie każdej chińskiej restauracji dim sum. Zwykle przygotowuje się ją z białej rzodkwi. Ma ona cierpki zapach i ostry smak, który staje się słodszy podczas gotowania. Do ciasta można dodać podsmażoną wieprzowinę, szalotki albo suszone krewetki. Ciasto można przechowywać w pojemnikach w zamrażarce i później tylko je odgrzać w parowym podgrzewaczu do jedzenia

1. W woku podgrzej do średniej temperatury łyżkę oleju orzechowego. Dodaj krewetki i szalotki i podsmaż je. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż przez minutę, aż się przybrązowi. Dopraw szczyptą pieprzu i soli i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.

2. W dużej misce wymieszaj 3 rodzaje mąki z 400 ml wody aż wszystko się połączy.

3. 900 ml zimnej wody wlej do dużego garnka, dodaj starte kostkę rosołową i rzepę, a następnie cukier, łyżeczkę białego pieprzu i szczyptę soli. Zagotuj, wciąż mieszając, żeby składniki nie przywarły do dna. Zestaw z ognia i połącz z przygotowanym wcześniej mięsem.

4. Dodaj mąkę i wodę do garnka z rzepą i wymieszaj bardzo szybko, bo masa będzie gęstnieć. Przelej jednolitą masę do aluminiowych foremek i ustaw je na dwóch poziomach parowaru. Zamknij pokrywkę i ustaw parowar nad średnim wokiem do połowy wypełnionym wodą tak, by nie dotykało wody.

5. Gotuj na parze przez 40 minut na dużym ogniu. Jeśli będzie taka potrzeba, dodawaj wody do woka, ale uważaj bo gorąca para może oparzyć. Możesz sprawdzić, czy ciasta są gotowe naciskając lekko na wierzch – jeśli są mięsiste i palec nie zapada się w ciasto, wtedy jest gotowe. Jeśli ciasto jest częściowo surowe, zostaw je na dodatkowe 10 minut (możesz też sprawdzić poziom upieczenia ciasta patyczkiem).

6. Zanim delikatnie wyjmiesz ciasta z foremek pozwól im ostygnąć. Podziel ciasta na kwadraty wielkości 8 x 8 cm, lub o połowę mniejsze, jeśli będzie to przekąska na przyjęciu.

7. W woku rozgrzej łyżkę oleju orzechowego i podsmaż kawałki ciasta, aż będą brązowe i chrupiące. Wyłóż na talerz.

8. W małej salaterce połącz oba sosy chili. Posyp ciasto szczypiorkiem.

 

Przepis: Ching he huang

Składniki

olej z orzechów ziemnych

20 g suszonych krewetek, namoczonych do miękkości w ciepłej wodzie przez 20 minut, osuszonych i niedokładnie pokrojonych

15 g chińskich szalotek, pokrojonych w kosteczkę

75 g chudego mielonego mięsa wieprzowego

biały pieprz

230 g mąki ryżowej

20 g mąki kasztanowej

20 g mąki chlebowej

warzywna kostka rosołowa

300 g rzepy, umytej, obranej i startej

łyżeczka cukru pudru

trochę szczypiorku do podania, drobno posiekanego

dip chili

ostry sos chili sriracha*

słodki sos chili

 

 

*Pikantny sos sriracha to klasyczny dip, który można kupić w wielu supermarketach.

Reklama
Polub nas na Facebooku