Reklama

Zapiekanka z selera

Zapiekanka z selera

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Podgrzej na patelni kilka łyżek oliwy i podsmażaj na niej cebulę z większością ziół, aż zmięknie. Obierz selera i ziemniaki i cienko pokrój.

2. Pokrój czosnek i natrzyj nim foremkę do zapiekania. Ułóż w niej warstwę ziemniaków, cebuli i selera. dopraw. Zalej bulionem i pokryj kawałkami masła. Zakryj folią i piecz przez 45 minut. Wymieszaj bułkę tartą z resztą ziół i odrobiną oliwy. Po 45 minutach zdejmij folię, posyp bułką tartą i piecz kolejne 15-20 minut, aż całość nabierze złotego koloru. 

 

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

oliwa z oliwek

zioła np. tymianek, rozmaryn i szałwia, posiekane listki

2 cebule, pokrojone w plasterki

750 g selera

500 g ziemniaków

1 ząbek czosnku

400 ml bulionu warzywnego

50 g masła

bułka tarta

Reklama
Polub nas na Facebooku