Reklama

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż zblanszowanego kalafiora do dużej miski.

2 Aby zrobić beszamel, podgrzej mleko, listki laurowe i ziele angielskie w rondelku na małym ogniu. Roztop masło w innym garnku. Następnie dodaj mąkę i mieszaj przez około 5 minut do połączenia składników. Powoli przełóż za pomocą chochli gorące mleko do mieszanki z mąką (pozbywając się listków laurowych i ziela angielskiego). Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia.

3 Wymieszaj sery z beszamelem. Polej na kalafiora i delikatnie przełóż całość do naczynek do zapiekania. Posyp bułką tartą i piecz przez 30-40 minut, aż wierzch potrawy zacznie się rumienić.

 
Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

1 litr mleka
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
110 g masła
120 g mąki pszennej
200 g sera comte, startego
150 g sera cheddar, startego
100 g sera stilton, połamanego na mniejsze kawałki
800 g kalafiora, podzielonego na różyczki i zblanszowanego
200 g bułki tartej

Reklama
Polub nas na Facebooku