Reklama

Ricotta pieczona z figami

Ricotta pieczona z figami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Umieść listki laurowe i połowę oregano albo majeranku na blaszce do pieczenia i ułóż na nich ricottę. Dobrze przypraw. Rozsyp figi wokół sera, zetrzyj drobno skórkę z pomarańczy i polej wszystko oliwą z oliwek i miodem. Delikatnie wetrzyj składniki w ser za pomocą dłoni, a następnie posyp pozostałym oregano. Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, gdy całość nabierze złocistego koloru.

2. Rozgrzej patelnię grillową i opiecz na niej kromki ciabatty. Natrzyj tosty czosnkiem. Skrop oliwą i odstaw.

3. Podawaj upieczoną ricottę na desce razem z porcją tostów, karmelizowanymi figami i odrobiną rukoli oraz mięty.

Składniki

kilka listków laurowych

listki z pęczka oregano lub majeranku

kilka krążków ricotty lub innego okrągłego sera np. camembert

8 fig, przepołowionych

skórka z 1 pomarańczy

oliwa extra virgin

płynny miód

ciabatta, pokrojona w kromki, do podania

kilka ząbków czosnku, przepołowionych

rukola i świeża mięta do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku