Reklama

Pieczona dynia z mozzarellą

Pieczona dynia z mozzarellą

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Obtocz kawałki dyni w szałwi, chili, czosnku i oliwie. dobrze przypraw. Umieść na blasze do pieczenia i zapiekaj 25-30 minut, aż dynia zacznie się rumienić i stanie się miękka. Sprawdzaj regularnie czy się nie przypala i pokryj w razie konieczności papierem do pieczenia.

2. Jeszcze ciepłą dynię umieść na krzyż na dużym półmisku lub na czterech pojedynczych talerzach. Posyp połową tartego parmezanu. Umieść pośrodku mozzarellę, skrop octem balsamicznym. Na koniec dodaj resztę pieczonego chili, czosnku lub szałwi, które zostały na blasze.

 

Przepis: Jamie's Italian

Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

1 kg dyni pokrojonej wzdłuż w 1,5 cm kawałki

listki z 1/2 małego pęczka szałwi

1-2 czerwone chili, cienko pokrojone

1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

oliwa z oliwek

20 g startego parmezanu

2 x 125 g kule mozzarelli lub burraty, podzielonych na pół

120 g mieszanki sałat i ziół

1 łyżeczka skórki cytryny

ocet balsamiczny, do skropienia

Reklama
Polub nas na Facebooku