Reklama

Cebulowa tarta

Cebulowa tarta

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościtrudne

1. Aby zrobić ciasto, rozetrzyj w palcach mąkę z masłem tak, by powstały okruszki. Dodaj drożdże i szczyptę soli. Zrób w środku dziurę, wlej jajka i zagnieć ciasto. Umieść je w misce podsypanej mąką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na dwie godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. W międzyczasie zrób nadzienie. Podgrzej olej na patelni na małym ogniu, dodaj cebulę, czosnek, anchois i tymianek. Smaż delikatnie przez 20 minut lub do momentu, gdy cebula zmięknie. Zdejmij ją  z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Odstaw.

3. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 22 cm x 30 cm. Wyłóż na nią cebulowe nadzienie i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Piecz w piekarniku przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz przez kolejne 10-15 minut. Jeśli cebula zacznie się przypalać, pokryj ją folią. Podawaj na ciepło. Świetnie smakuje z sałatą z musztardowym vinaigrette.

 

Przepis: Margot Henderson

Zdjęcie: Myles New

Składniki

40 ml oliwy z oliwek

6 cebuli, cienko pokrojonych wszerz

4 ząbki czosnku, posiekane

1-2 x 50 g puszka anchois w oleju, odsączonego (albo około 6 filecików)

1 łyżka drobno posiekanych listków tymianku

2 łyżki śmietany

 

Ciasto

285 g mąki pszennej

170 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1 x 7g suszonych drożdży

2 ubite jajka

Reklama
Polub nas na Facebooku