Reklama

Zapiekanka z pora

Zapiekanka z pora

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umieść pory w żaroodpornym naczyniu. Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu. Roztop masło i oliwę z oliwek w innym garnku na średnim ogniu, dodaj mąkę i mieszaj przez 5 minut za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Powoli dolewaj mleko do mącznej mieszanki za pomocą łyżki wazowej. Wyjmij listki laurowe i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ¾ sera, gałką muszkatołową i polej powstałą masą pory. Połącz bułkę tartą z pozostałym parmezanem i posyp tym potrawę. Zapiekaj przez 40 minut, aż wierzch stanie się złocisto-brązowy. Podawaj z pieczonym kurczakiem.

 

 

Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 12 sparzonych porów 
• 500 ml mleka 
• 2 listki laurowe
• 60 g masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek 
• 60 g mąki 
• 100 g parmezanu, startego 
• ½ mielonej gałki muszkatołowej 
• ½ szklanki tartej bułki

Reklama
Polub nas na Facebooku