Reklama

Makaron z zielonymi oliwkami

Makaron z zielonymi oliwkami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Makaron conchiglie wyjątkowo pasuje do tego dania, ponieważ sos pomidorowy będzie się dobrze trzymał prążkowanej powierzchni, a kawałki oliwek zbiorą się w przypominającym miseczkę wgłębieniu.

1. Gotuj makaron w dużej ilości posolonej wody, aż będzie al dente.

2. W międzyczasie, podgrzej na patelni oliwę z oliwek, i podsmażaj na niej przez kilka minut plastry czosnku do momentu, gdy będą miękkie, ale nie zmienią koloru. Dodaj oliwki, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, podsmażaj 2 minuty.Wymieszaj z przecierem i zalewą, gotuj kolejne 5 minut. Sprawdź, czy całość jest odpowiednio słona. Jeśli jest taka potrzeba możesz dodać odrobinę więcej soli morskiej.

3. Odsącz makaron i wymieszaj go z sosem. Podawaj z parmezanem i oliwą extra-virgin. Jeśli chcesz posyp kilkoma listkami bazylii.

 

 

Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 300 g makaronu

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 2 ząbki czosnku, posiekane

• 1 x 150 g słoik zielonych oliwek w zalewie, wypestkowanych i posiekanych (zachowując 4 łyżki zalewy)

• 120 ml przecieru pomidorowego

• starty parmezan i oliwa extra virgin do podania, plus listki bazylii (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku