Reklama

Linguine ze szparagami i krabem

Linguine ze szparagami i krabem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozpuść na patelni masło z odrobiną oliwy. Rozdrobnij nasiona kopru włoskiego w moździerzu i dodaj na patelnię razem z chili. Smaż przez minutę, następnie dorzuć mięso kraba, aby się podgrzało. Zdejmij z ognia.

2. Za pomocą obieraczki poszatkuj szparagi na długie, cienkie paski i odłóż na bok. Gdy makaron będzie gotowy, odsącz go pozostawiając szklankę wody. Włóż na patelnię z krabem i ustaw na średni ogień. Dodaj szparagi, skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, dolej odrobinę wody, aby rozluźnić sos i dopraw do smaku. Podawaj polane oliwą z oliwek i ozdobione rukolą.

 

Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

• 500 g makaronu linguine
• duży kawałek masła
• oliwa extra-virgin
• ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• 1 czerwone chili, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone 
• 300 g mięsa kraba
• 2 wiązki szparagów
• skórka i sok z 1 cytryny 
• rukola, do podania 

Reklama
Polub nas na Facebooku