Reklama

Penne w sosie cebulowym

Penne w sosie cebulowym

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Podgrzej oliwę na patelni na niskim lub średnim ogniu. Dodaj cebulę z odrobiną soli morskiej. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut często mieszając, aż cebule zmiękną, ale się jeszcze nie przyrumienią.

2. Wymieszaj z pastą Marmite i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj mąkę, mieszając, aby dobrze się połączyła. Następnie dolej 100 ml wrzątku.

3. Kontynuuj mieszanie do czasu, aż całość zacznie się gotować. Wtedy przykryj pokrywką i gotuj na bardzo niskim ogniu przez 30-40 minut, często mieszając, aż płyn się zredukuje. Dodaj kilka łyżek gorącej wody jeśli konsystencja będzie zbyt sucha. Dopraw do smaku.

4. W międzyczasie ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odsącz i dodaj sos z cebuli. Gotuj przez 1-2 minuty. Następnie zdejmij z ognia i połącz z masłem. Mieszaj, aż się całkowicie stopi. Wtedy podawaj ze startym serem.

 

 

W porcji: 515 kcal, 20 g tłuszczy (5,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 12,6 g białka, 76 g węglowodanów, 10 g cukrów

 

Przepis: Anna del Conte

Zdjęcie: Emma Lee

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki pasty Marmite
  • 1 łyżeczka zwykłej mąki
  • 350 g makaronu penne
  • 25 g masła
  • świeżo starty ser parmigiano reggiano, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku