Reklama

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

Uwielbiamy dania, które można przygotowywać razem z dziećmi. Ta potrawa nadaje się do tego idealnie.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na dużą patelnię wrzuć szpinak, skrop oliwą z oliwek i podsmażaj na wolnym ogniu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przykryj pokrywką. Niech szpinak puści sok. Wraz z dziećmi mieszaj go, co jakiś czas, aż się poddusi. Następnie przełóż szpinak do miski i odstaw, by ostygł.

2. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażaj cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, pomidory, listek laurowy, kilka listków bazylii oraz skórkę z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Pozwól dzieciom odsączyć do miski sok ze szpinaku. Przełóż szpinak na deskę do krojenia i posiekaj go. Następnie przełóż go do miski z sokiem. Pozwól dzieciom dodać ricottę, ubite jajko i parmezan. Niech wymieszają wszystko dokładnie. Całość dopraw do smaku. Umieść woreczek do dekorowania na naczyniu, zawijając jego brzegi wokół krawędzi. Następnie przełóż pastę szpinakową. Wraz z dziećmi wypełnij rurki cannelloni pastą przy użyciu woreczka do dekorowania. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20 cm x 25 cm.

4. Polej cannelloni sosem pomidorowym i posyp większą częścią liści bazylii. Następnie przykryj plastrami mozzarelli, spryskaj oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Piecz w piekarniku przez 35-40 minut. Wierzch powinien być złocisty, a makaron miękki. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko brązowiał, przykryj naczynie folią. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw danie na kilka minut na bok, by odpoczęło. Podawaj z resztą listków bazylii.

 

Jedna porcja liczy 432 kalorie i zawiera 27,1g tłuszczu (11g tłuszczów nasyconych), 18,8g białka, 25,1g węglowodanów, 6,7g cukru

 


Przepis: Laura Fyfe

Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

- 400 g szpinaku

- oliwa z oliwek extra vergine

- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

- 1 cebula pokrojona w kostkę

- 2 rozgniecione ząbki czosnku

- 2 puszki pomidorów (400g każda)

- 1 listek laurowy

- pęczek bazylli, należy oddzielić liście

- starta skórka z cytryny

- 250 g sera ricotta

- 1ubite jajko

- 2 łyżeczki startego parmezanu

- 150 g cannelloni (około 14 rurek)

- 2 pokrojone kule sera mozzarella (125 g każda)

Reklama
Polub nas na Facebooku