Reklama

Rigatoni z krabem

Rigatoni z krabem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

Danie to doskonale eksponuje walory mięsa z kraba. Jeśli kupisz je już oddzielone, przygotowanie tej potrawy zajmie ci chwilę. Słodycz kraba i smak pomidorów doskonale dopełnia świeżość fenkuła.

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oliwy. Następnie obierz i drobno posiekaj zewnętrzne warstwy fenkuła. Odłóż na bok liściastą część i środek, użyjesz ich do sałatki. Wrzuć na patelnię czosnek i posiekanego fenkuła. Podsmażaj przez 2-3 minuty do uzyskania miękkości.

2. Następnie dorzuć łodyżki pietruszki, płatki chilli, cynamon i nasiona kopru włoskiego i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn (cytryny zachowaj na później) i dodaj pomidory z puszki.  Na wierzch połóż pomidorki cherry z gałązkami i doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj patelnię i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Gdy makaron i sos będą dochodzić, zajmij się sałatką. Przepuść środek fenkuła i jedną z obranych cytryn przez najcieńszą tarczę do cięcia malaksera. Możesz również użyć szatkownicy (albo noża). Wrzuć wszystko do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj liściastą część fenkuła i delikatnie wszystko wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw na bok.

5. Sprawdź sos pomidorowy. Powinien być lśniący i aromatyczny, zaś pomidory mięciutkie. Ostrożnie usuń z sosu gałązki pomidorów. Następnie dodaj brązowe mięso kraba. Całość podgrzej.

6. Odcedź makaron. Zostaw szklankę wody po ugotowanym makaronie. Dodaj makaron do sosu wraz z białym mięsem kraba. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody po ugotowanym makaronie. Makaron podawaj na dużym talerzu z sałatką z fenkuła na wierzchu. Niech rigatoni i sałatka przejdą swoimi aromatami. Potnij cytrynę na ćwiartki i połóż z boku talerza do wyciśnięcia. To danie zwali cię z nóg!

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- oliwa z oliwek

- 2 duże główki fenkuła

- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone

- 1 pęczek pietruszki, należy drobno posiekać łodyżki

- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

- 2 cytryny

- 2 puszki krojonych pomidorów, po 400g każda

- 250g pomidorków cherry na gałązce

- 500g rigatoni

- 250g obranego brązowego mięsa z kraba

- 250g białego mięsa z kraba

Reklama
Polub nas na Facebooku