Reklama

Rigatoni z pieczonymi pomidorami i ricottą

Rigatoni z pieczonymi pomidorami i ricottą

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Pochwała prostoty – dobrej jakości upieczone pomidory uwalniają intensywną słodycz, do tego mnóstwo ziół i kremowy sos z ricotty.

1.    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Włóż pomidory do dużej formy do pieczenia. Porozrzucaj wokół ząbki czosnku, gałązki tymianku i listki laurowe. Zapiekaj w piekarniku przez 25 minut, aż skórki pomidorów zbrązowieją i zaczną pękać.

 

2.    Odstaw pomidory na minutę lub dwie do ostygnięcia, następnie usuń gałązki i przełóż na patelnię. Dodaj ocet z czerwonego wina, szczyptę soli i pieprzu. Rozgnieć pomidory łyżką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż uzyskasz gęsty, kremowy sos w kolorze truskawkowej czerwieni.

 

3.    W garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj rigatoni zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź makaron, zostawiając szklankę z gotowanej wody, a następnie wymieszaj z sosem. Dolej odrobinę płynu, żeby rozrzedzić sos. Całość solidnie skrop oliwą z oliwek i podawaj ze startą ricottą oraz, jeśli lubisz, z listkami bazylii.

Składniki

1,5 kg dojrzałych pomidorów na gałązkach
4 ząbki czosnku, nieobrane
3 listki laurowe
 5 gałązek tymianku
ocet z czerwonego wina
400 g makaronu rigatoni
80 g twardego sera ricotta salata
liście oberwane z małego pęczka bazylii (opcjonalnie)y

Reklama
Polub nas na Facebooku