Reklama

Udka kurczaka w sosie barbecue

Udka kurczaka w sosie barbecue

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1.     Przelej sos do ceramicznego naczynia. Dodaj kumin, wyciśnij czosnek i cytrynę. Wmasuj składniki marynaty w kurczaka i ułóż go w naczyniu. Przykryj folią i włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2-3 godziny.

2.     Przed pieczeniem kurczaka nagrzej piekarnik do 160 st. C. Wyjmij udka z lodówki, usuń folię i piecz przez 75 minut do momentu, gdy będzie miękki. Pod koniec tego czasu rozgrzej grilla. W ostatnim momencie przetrzyj kratkę naoliwionym papierowym ręcznikiem kuchennym i przełóż udka na rozgrzany grill, aby nabrały koloru i jeszcze lepszego smaku.

3.     Gdy udka nabiorą złotego koloru przenieś je w mniej rozgrzane miejsce grilla. Do naczynia z miodem wrzuć kilka gałązek rozmarynu i posmaruj nim kurczaka. Grilluj jeszcze przez kilka minut aż marynata dobrze oblepi mięso. Dopraw szczyptą soli i skrop cytryną. Podawaj na desce przybranej słupkami jabłek, czerwonym chili i kilkoma listkami bazylii.

 

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: Daisy Oliver

Składniki

300 ml sosu barbecue

szczypta mielonego kminu rzymskiego

2 ząbki czosnku

1 cytryna

8 udek kurczaka, ze skórą i kośćmi

2 gałązki rozmarynu

odrobina miodu (np. lawendowego lub z kwiatów kasztanowca)

trochę jabłek pokrojonych w słupki i pasków chili do podania

kilka listków bazylii do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku