Reklama

Chrupiąca kaczka z sosem śliwkowym

Chrupiąca kaczka z sosem śliwkowym

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

Dzień przed przyrządzeniem dania, umieść wszystkie składniki marynaty w naczyniu, włóż nogi kaczki, zanurz je, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż do użycia następnego dnia.

Aby ugotować quinoę, umieścić ją w rondlu, zalej 450 ml wody, dodaj dużą szczyptę soli morskiej i doprowadź do wrzenia.

Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż quinoa zmięknie, ale nadal zachowa trochę chrupkości.

Aby zrobić sos śliwkowy, ustaw patelnię na dużym ogniu. Przekrój owoce na pół, wypestkuj i wsyp śliwki do miski, posypując 1 łyżką cukru.

Podsmażaj je przez 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumienią i staną bardzo miękkie.

Włóż śliwki z powrotem do miski z pozostałą częścią cukru i zmiażdż, a następnie dodaj anyż gwiazdkowy i odstaw (jeśli śliwki nie są wystarczająco miękkie, by powstał przecier, wrzuć je na patelnię i gotuj na małym ogniu z gwiazdą anyżu, odrobiną wody i cukrem do smaku, mieszając, aż owoce rozpadną się i utworzą sos). Odstaw na bok.

Aby ugotować kaczkę wyjmij z marynaty nogi (zostaw marynatę na później), umieść na patelni grillowej i smaż bardzo powoli na średnim ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie z chrupiącą skórką. W trakcie smażenia często obracaj mięso i smaruj pędzlem pozostałą marynatą.

Odcedź quinoę i odstaw. Upraż orzechy na suchej patelni, a następnie z grubsza rozgnieć. Zerwij i grubo posiekaj listki ziół. Pokrój białą i jasnozieloną część z dymki, a następnie odetnij ciemno-zielony element.

Wymieszaj większość zmiażdżonych orzechów i ziół z quinoą (zostawiając nieco do przybrania na koniec) oraz białą i jasnozieloną, posiekaną dymką. Dodaj ocet ryżowy, a także miód, sos sojowy i olej.

Kaczkę podawaj z sałatką z quinoi i sosem śliwkowym, ozdabiając zieleniną i orzechami na wierzchu. Udekoruj kilkoma jadalnymi kwiatami, jeśli je masz.

 

WSKAZÓWKI:
Jest to świetny posiłek na pierwszy wieczór na kempingu - można zrobić część w domu, więc wszystko będzie gotowe zrobienia na miejscu. Marynuj kaczkę i gotuj quinoę w domu, potem transportuj na miejsce w specjalnej torbie termicznej.

 

Przepis: ALICE HART

 

 

 

Zobacz przepis na ceviche z kaczki.

Składniki

• 4 x 220 g kacze nogi
MARYNATA:
• 2 gwiazdki anyżu
• 1 laska cynamonu
• 2 łyżki płynnego miodu
• 4 łyżki płynnego miodu
• 4 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
• 1 łyżka oleju sezamowego
SOS Z PIECZONEJ ŚLIWKI
• 6 dojrzałych, soczystych śliwek
• 3 łyżki brązowego cukru, plus dodatkowo nieco do smaku
• 1 gwiazdka anyżu
SAŁATKA Z ORZECHÓW MAKADAMIA I CZARNEJ QUINOI
• 150 g czarnej quinoa (lub biały, ew. czerwony)
• 100 g orzechów macadamia
• ½ pęczka świeżej bazylii tajskiej
• ½ pęczka świeżej kolendry
• 4 dymki
• 1 łyżka ryżowego octu winnego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
• 1 łyżka oleju sezamowego

Reklama
Polub nas na Facebooku