Reklama

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

To takie proste: nałóż wszystko do jednego naczynia, a potem wrzuć do piekarnika.

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj głębokie naczynie do pieczenia tak duże, by cały kurczak zmieścił się na nim w jednej warstwie. Postrzęp ciabattę na średniej wielkości kawałki i umieść w naczyniu razem z kurczakiem, pomidorami, bazylią, ząbkami czosnku i oliwkami. Skrop sporą porcją oliwy, posyp szczyptą soli i pieprzu oraz chili. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły. Wyłóż kurczaka na wierzch. Piecz w piekarniku, obracając mięso po 30 minutach.

2. Po następnych 30 minutach połóż pancettę lub boczek na kurczaka i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut, aż mięso będzie upieczone i będzie odchodzić od kości. Danie świetnie smakuje z chrupiącą zieloną sałatą.


W porcji: 672 kcal, tłuszcze: 36.6 g (nasycone: 9,6 g), białko: 48,7 g, węglowodany: 36,7 g, cukry: 2,4 g

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

mały bochenek ciabatty

8 udek lub nóżek z kurczaka 

2 garście pomidorków koktajlowych

pęczek bazylii, oderwane listki

1 główka czosnku, podzielona na ząbki, ze skórką

garść czarnych oliwek, bez pestek

oliwa z oliwek

1 suszone chili

8 plasterków pancetty lub cienko pokrojonego wędzonego boczku

Reklama
Polub nas na Facebooku