Reklama

Kurczak Kokkinisto

Kurczak Kokkinisto

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

Podgrzej oliwę w żaroodpornym, żeliwnym naczyniu na średnim ogniu i podsmażaj cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Przenieś do miski. Oprósz kurczaka mąką i podsmażaj go 5-7 minut, aż zbrązowieje. Włoż ponownie cebulę do naczynia i dopraw. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, zioła i przyprawy, dobrze wymieszaj i gotuj 10 minut. Dopraw, dodaj wino i ocet. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kurczak będzie miękki, a sos zgęstnieje.

 

 

 

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

50 ml oliwy extra-virgin

1 kg małych cebulek, obranych

1 cebula, pokrojona w plasterki

4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

1 ekologiczny kurczak, podzielony na 6 części

mąka pszenna, do posypania

1 x 400g posiekanych pomidorów

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 świeże listki laurowe

1 laska cynamonu

5 całych goździków

1 łyżeczka rozkruszonego ziela angielskiego

1 łyżeczka suszonego oregano

2 kieliszki wytrawnego czerwonego wina

1 łyżka octu z czerwonego wina

Reklama
Polub nas na Facebooku