Reklama

Sałatka z pieczoną kaczką, wiśniami, rukwią i fetą

Sałatka z pieczoną kaczką, wiśniami, rukwią i fetą

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób3 osoby Poziom trudnościśrednie

Ta potrawa może stać się przyjemnym lekkim lunchem lub przystawką na stylowe przyjęcie. Upewnij się, by udka były chrupiące – odpowiednia konsystencja mięsa naprawdę dodaje wiele do efektu końcowego.

1.      Nagrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Umieść kacze udka na blaszce do pieczenia, posyp solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz przez około 35 minut, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste i miękkie. Odłóż na 5 minut.

2.      W międzyczasie umieść wiśnie w salaterce z rukwią i fetą. Zrób vinaigrette miksując składniki w słoiku lub szklance. Poszarp mięso kaczki, włóż do miski, polej sosem, wymieszaj i podawaj.

W porcji: wartość energetyczna: 450 kcal, 31,7 g tłuszczy (13,4 g nasyconych), 24,7 g białka, 15,6 g węglowodanów, 15,6 g cukrów

 

Przepis: Paul Dring
Zdjęcie: Kate Whitaker

Składniki

• 2 kacze udka
• 250 g wiśni, wydrylowanych
• 100 g rukwi
• 150 g fety, pokruszonej w kawałki

Vinaigrette:
• 1 łyżka oliwy extra-virgin 
• 1 łyżeczka oleju extra-virgin z pestek śliwek (lub dodatkowa łyżeczka oliwy extra-virgin z kilkoma kroplami aromatu migdałowego) 
• 1 łyżka octu balsamicznego 

Reklama
Polub nas na Facebooku