Reklama

Sorbet z limoncello i owocami

Sorbet z limoncello i owocami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Delikatny, miękki sorbet to cudowny deser. Jeśli robicie go dla dzieci, zastąpcie likier limoncello dodatkową porcją soku z cytryny, wodą i cukrem.

1. Aby przygotować lody, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki z 50 ml wody. Cukier powinien się rozpuścić. Następnie całość przełóż do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia. Możesz również użyć płytkiej blaszki do pieczenia. Przełóż do niej mieszankę lodową i włóż do zamrażarki w celu zmrożenia. Wyciągaj co 40 minut i rozbijaj widelcem tworzące się lodowe kryształki.

2. Pokrój owoce na cieniutkie plasterki, a następnie drobno je posiekaj. Przełóż do miseczki, dodaj odrobinę soku i miętę. Odstaw na parę minut, by składniki odpowiednio się połączyły. Podawaj w miseczkach z sorbetem.

W jednej porcji: 57 kalorii, w tym 0,1 g tłuszczu (brak tłuszczów nasyconych), 0,7 g białka, 12,5 g węglowodanów, 12,4 g cukru.

 

Przepis: Holly O'Neill
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 8 dużych truskawek, pozbawionych szypułek
• 5 żółtych śliwek
• 150 g melona miodowego, obranego ze skórki i pozbawionego pestek
• 150 g miąższu ananasa
• odrobina soku z czerwonej (lub zwykłej) pomarańczy
• 8 liści mięty, pociętych w paseczki

Sorbet z limoncello
• 150 ml soku z cytryny
• 100 ml likieru limoncello
• 1½ łyżki cukru

Reklama
Polub nas na Facebooku