Reklama

Dekorowane pączki

Dekorowane pączki

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Poziom trudnościtrudne

W misce rozpuść drożdże w mleku z 2 łyżkami ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

Przesiej mąkę, mieszankę przypraw oraz łyżeczkę soli do osobnej miski.

Przełóż 150 g do w innego naczynia razem z 1 łyżką cukru oraz wody z drożdżami. Wymieszaj na gładką masę i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Gdy ciasto urośnie, powoli połącz je z małymi kawałkami masła. Gdy wtopi się w masę, wymieszaj z jajkami i skórką z pomarańczy. Dodaj resztę mąki, cukru pudru i dobrze wymieszaj.

Zagniataj energicznie przez 20 minut do uzyskania gładkiego, ale nie lepkiego ciasta. Uformuj kulkę, umieść w lekko naoliwionej misce i odstaw do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Przełóż na podsypaną mąką powierzchnię i lekko zagnieć ciasto. Podziel na 4 części i zwiń każdy kawałek w długi wałek Przetnij każdy na pół, a następnie każdą połówkę na 3 części, aby utworzyć 24 sztuki.

Rozwałkuj każdy kawałek w kulkę i przebij otwór w środku kciukiem.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę lub aż podwoi swoją objętość.

Wypełnij głęboki rondel do 2/3 powierzchni olejem roślinnym i umieść na średnim ogniu, aż osiągnie 160 stopni (jeśli nie masz termometru, wrzuć kawałek chleba, kiedy zacznie skwierczeć i zmieniać kolor na brązowy to znaczy, ze olej jest już gotowy).

Rozciągnij pączki w pierścień a następnie smaż je partiami przez 1 minutę z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Następnie pozostaw do odsączenia na ręczniku papierowym.

Aby udekorować pączki, obtocz je w cukrze pudrze, skrop rozpuszczoną czekoladą i posyp liofilozowanymi owocami, albo przygotuj glazurę: wymieszaj trochę wody z cukrem pudrem i posmaruj tym pączki.

 

Przepis: Georgina Hayden

 

Zobacz przepis na pączki z lodami kajmakowymi.

Składniki

140 ml ciepłego mleka
1 łyżka suszonych drożdży
475g mąki plus do podsypania
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
90 g cukru pudru
90 g miękkiego masła
2 jajka z wolnego wybiegu, ubite
skórka z 1 pomarańczy
olej roślinny do smażenia i smarowania

 

Pomysły na dekorowanie

roztopiona czekolada (biała, mleczna, gorzka)
liofilizowane owoce, z grubsza posiekane
cukier puder
250 g cukru pudru, przesianego

Reklama
Polub nas na Facebooku