Reklama

Miętowo-czekoladowe ciasteczka

Miętowo-czekoladowe ciasteczka

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż pergaminem dwie blachy do pieczenia ciasteczek.

Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.

Roztrzep jajko i dodaj do masła razem z ekstraktem miętowym, kakaem i szczyptą soli morskiej. Mieszaj, aż wszystkie składniki się całkiem połączą, a masa będzie gładka i kremowa jak gęsty lukier.

Dodaj proszek do pieczenia, mąki i dobrze wymieszaj (nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie miało grudki).

Wyjmij ciasto na posmarowaną mąką stolnicę i ugnieć parę razy, by składniki lepiej się połączyły.

Podziel ciasto na dwie równe części i z każdej z nich uformuj okrągły placek o średnicy 21 cm i grubości 2 cm.  Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Schłodzone ciasto odwiń z folii i bardzo cienko rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.

Za pomocą foremki do ciastek wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 6 cm. Możesz zrobić większe lub mniejsze ciasteczka, ale pamiętaj wtedy o dostosowaniu czasu pieczenia.  

Ułóż ciasteczka na przygotowanych wcześniej blachach i za pomocą szpikulca zrób w każdym ciastku dziurkę na tasiemkę.

Piecz ciastka przez 7 -10 minut lub aż stwardnieją.

Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i przełóż na kratkę, aby całkowicie wystygły,

Zrób lukier. Przesiej cukier puder i kakao do miski i stopniowo dodaj kilka kropel gorącej wody. Lukier powinien mieć gładką, ale gęstą konsystencję. 

Wystudzone ciasteczka posmaruj lukrem i posyp pokruszonymi lizakami.

Kiedy lukier zaschnie, przewlecz tasiemkę przez otwory. Będą dobre przez 1-2 tygodnie. 

 

Zobacz przepis na ciasto z surowej czekolady.

Składniki

 

125 g masła (o temperaturze pokojowej)

250 g nierafinowanego jasnobrązowego cukru

1 duże jajko z wolnego wybiegu

1 łyżeczka ekstraktu miętowego

50 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g mąki razowej

60 g mąki pszennej (oraz trochę do oprószenia)

2-3 lizaki w kształcie laski

 

CZEKOLADOWY LUKIER

100 g cukru pudru

50 g kakao

Reklama
Polub nas na Facebooku