Reklama

Gruszki gotowane w szafranie

Gruszki gotowane w szafranie

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Obierz gruszki uważając, by nie uszkodzić ogonka. Rozgnieć ziarenka kardamonu.

Połącz wszystkie składniki w rondlu z 1 litrem wody. Podgrzej i delikatnie duś gruszki przez 2 godziny lub do miękkości. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia, włóż na noc do lodówki.

Przed podaniem wyjmij z lodówki i odstaw, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Gotuj syrop, aż zredukuje się do klejącej glazury objętości około 250 ml. Skrop gruszki około 2 łyżkami szafranowej glazury. Podawaj z lodami i śmietaną.

 

Składniki

4 średniej wielkości gruszki

10 ziarenek kardamonu

320 g cukru pudru

½ laski wanilii

100 mg szafranu

1 mała laska cynamonu

Reklama
Polub nas na Facebooku