Reklama

Baklava z miodem i orzechami

Baklava z miodem i orzechami

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Poziom trudnościśrednie

"Ten grecki klasyk to ekscytujące połączenie orzechów, miodu, cytrusów i przypraw, umieszczonych pomiędzy chrupkimi warstwami ciasta filo"

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, umieść wszystkie płynne składniki, laskę cynamonu oraz skórkę pomarańczową w średniej wielkości rondelku, dodaj 300 ml wody i podgrzewaj na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając lub do momentu zredukowania się syropu o jedną trzecią. Pozostaw do wystygnięcia.(Syrop musi być chłodny podczas wylewania go na ciasto, w przeciwnym razie ciasto rozmięknie.)

Orzechy rozdrobnij w malakserze, przesyp do miski i wymieszaj z cynamonem i goździkami. 

Płytką blachę o wymiarach 40 x 25 cm lekko natłuść roztopionym masłem (użyj pędzelka do ciasta jeśli taki posiadasz). Delikatnie rozwiń ciasto filo i przykryj wilgotną ściereczką aby zapobiec jego pękaniu.

Układaj ciasto filo warstwami na blasze i smaruj każdą warstwę roztopionym masłem. Po czwartej warstwie posyp połową przyprawionych orzechów; przykryj czterema kolejnymi warstwami ciasta filo i posyp resztą orzechów. Przykryj czterema ostatnimi warstwami ciasta filo i wierzch obficie posmaruj masłem. Ostrym nożem pokrój na male kawałki o kształcie karo lub rombów - upewnij się, że ostrze przecięło wszystkie warstwy ciasta.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut, do momentu aż ciasto stanie się rumiane i chrupkie, redukując temperaturę pieczenia do 170 stopni, jeśli baklava przypieka się zbyt szybko.

Wyjmij baklavę z piekarnika i polej wierzch połową wystudzonego syropu. Pozostaw na 5 minut, po czym polej ciasto pozostałą ilością syropu. 

Pozwól ciastu wystygnąć zanim wyjmiesz pojedyncze kawałki przy użyciu łopatki do ciasta.

 

Zobacz inny przepis na ciasto baklava.

Składniki

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów

100 g pistacji

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

200 g roztopionego masła

2 opakowania 2 x 270 g ciasta filo (12 warstw) 

300 g cukru

100 ml greckiego miodu

1 laska cynamonu

2 paski skórki pomarańczowej

Reklama
Polub nas na Facebooku