Reklama

Ciasteczka z Banbury

Ciasteczka z Banbury

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misce utrzyj masło z miodem, a następnie dodaj przyprawy. Dodaj suszone owoce, skórkę kandyzowaną i dokładnie wymieszaj.

2. Oprósz mąką powierzchnię, na której będziesz przygotowywać ciastka i rozwałkuj ciasto na grubość 2,5 mm. Za pomocą specjalnej wycinarki lub spodka wytnij z ciasta 10 krążków o średnicy 10 cm. Po wycięciu ciastek ścinki ciasta ponownie rozwałkuj i znowu wytnij krążki.

3. Na każdym krążku połóż łyżkę nadzienia zostawiając wolne krawędzie. Posmaruj je odrobiną jajka i połącz brzegi tworząc sakiewki.

4. Obróć ciastka, by łączenie było na dole i bardzo delikatnie rozwałkuj je, by miały owalny kształt.

5. Ciastka ułóż na blasze i każdą natnij na górze 3 razy. Pędzelkiem posmaruj każde z wierzchu ubitym białkiem i posyp cukrem.

6. Piecz przez 25-30 minut, aż będą złote. Przełóż na kratkę, by się trochę ostudziły. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

 

W porcji:  352 kcal, 22.2 g tłuszczów (9.4 g nasyconych), 3.8 g białka, 33.2 g węglowodanów, 16 g cukrów

 

 

 

Przepis: Phillippa Spence

Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • po 50 g rodzynek, porzeczek i kandyzowanej skórki owoców cytrusowych
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • mąka do oprószenia
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 3 łyżki cukru granulowanego
Reklama
Polub nas na Facebooku