Reklama

Croquembouche

Croquembouche

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Tradycyjny francuski tort weselny.

„Choć może to zabrzmieć trochę arogancko, to tak naprawdę chciałem pokazać, że każdego stać na przygotowanie własnego Croquembouche. Poza tym czemu miałby być to deser zarezerwowany wyłącznie na specjalne okazje? Do niedawna przygotowanie Croquembouche było dla mnie prawdziwym wyzwaniem, dopóki jeden ze znajomych nie pokazał mi prostszej metody. Uwielbiam Croquembouche z dulce de leche, choć truskawki z bitą śmietaną mogłyby również okazać się strzałem w dziesiątkę. Wszystko rzecz gustu.”

 

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wlej do garnka 325 ml wody i dodaj masło, cukier oraz łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij garnek z ognia i do roztopionego masła dodaj mąkę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do powstałej masy wbij jaja, jedno po drugim, mieszając do połączenia składników. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie na dwie blachy z nieprzywierającą powierzchnią wyciśnij porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego, pozostawiając pomiędzy nimi miejsce na wyrośnięcie. Powinieneś otrzymać około 40 ptysiów.

2. Zwilż dłonie i spłaszcz czubek każdego z nich tak, aby zapobiec ich przypaleniu. Piecz przez około 15-20 minut lub do wyrośnięcia i zezłocenia. Po tym czasie wyjmij ptysie z piekarnika i wystudź na kratce.

3. Gdy ptysie będą już wystudzone, zrób w każdym z nich niewielką dziurkę przy pomocy małego ostrego nożyka. Umyj rękaw cukierniczy i przełóż do niego dulce de leche. Za pomocą rękawa napełnij ptysie masą. Wymaga to trochę wprawy, więc nie martw się, jeśli zmarnujesz kilka ptysiów. Uwierz mi, efekt jest tego wart.

4. Jeśli zamierzasz podać Croguembouche z sosem czekoladowym, posiekaj czekoladę i umieść ją wraz ze śmietanką oraz szczyptą soli w żaroodpornej szklanej misce. Umieść miskę nad garnkiem z parującą wodą, upewniając się, że nie jest ona w niej zanurzona. Pozostaw miskę nad parą do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji, mieszając od czasu do czasu.

5. W celu przygotowania karmelu wsyp cukier trzcinowy do płytkiego garnka z nieprzywierającą powierzchnią o grubym dnie. Gotuj na dużej mocy palnika przez 45 minut lub do czasu, aż cukier rozpuści się i zmieni barwę na jasnobrązową. Cukru nie należy mieszać, jedynie od czasu do czasu lekko potrząsać garnkiem. Uważaj, gdyż gorącym cukrem bardzo łatwo można się poparzyć, dlatego nie pozwalaj zbliżać się do niego dzieciom i pod żadnym pozorem nie próbuj go.

6. Pozostaw karmel na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Następnie przy użyciu szczypcy zanurz delikatnie każdy z ptysiów w karmelu tak, aby pokryć je cienką warstwą glazury – nie chcesz przecież, aby po wszystkich twoich wysiłkach któryś z gości złamał sobie ząb. Następnie zacznij sklejać ptysie i gdy uznasz, że doszedłeś już do jako takiej wprawy, ułóż je na paterze, aby skleiły się jeszcze bardziej. Zacznij układać ptysie warstwami do góry, konstruując coś na kształt piramidy. Croquembouche możesz podać z sosem czekoladowym.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcia: David Loftus

Składniki

  • 100 g niesolonego masła
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 200 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 1 puszka dulce de leche (masa krówkowa) o pojemności 400g
  • 300 g cukru trzcinowego

 

Sos czekoladowy (opcjonalnie)

  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
  • 300 ml śmietanki 18%   
Reklama
Polub nas na Facebooku