Reklama

Deser imbirowo-gruszkowy

Deser imbirowo-gruszkowy

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Zacznij od przygotowania 2 okręgów z papieru do pieczenia do pokrycia deserów. Umieść 2 filiżanki lub kokilki wierzchem do dołu na pergaminie, obrysuj je i wytnij kółka w papierze. Delikatnie natłuść jedną stronę masłem. Następnie środek filiżanek lub kokilek.

2. W robocie kuchennym zmiksuj mąkę, cukier, masło i jajka, aby uzyskać gładkie ciasto. Dodaj imbir i skórkę z pomarańczy i jeszcze chwilę miksuj.

3. Wlej odrobinę syropu cukrowego lub imbirowego na dno każdego naczynia. Posyp każde z wierzchu połową posiekanej gruszki. Podziel ciasto na dwa naczynia. Delikatnie przyciśnij na wierzchu kółko z papieru, nasmarowaną częścią do dołu.

4. Włóż do mikrofalówki na pełną moc na 4 minuty. Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Wyjmij z naczyń i podawaj z gorącym sosem waniliowym.

 


W porcji: 530 kcal,, 28,2 g tłuszczy (16,5 g nasycone kwasy tłuszczowe), 6,7 g białka, 60,9 g węglowodanów, 41,4 g cukrów

 

Przepis: Phillippa Spence

Zdjęcie: Jonathon Gregson

Składniki

55 g niesolonego masła, plus dodatkowe do smarowania

55 g mąki z proszkiem do pieczenia

55 g cukru kryształu

1 jajko

1 kawałek imbiru w syropie, posiekany, zachowana zalewa (opcjonalnie)

starta skórka z 1 pomarańczy

odrobina syropu cukrowego lub imbirowego

1 dojrzała gruszka, obrana, oczyszczona i pokrojona na 1 cm kawałki

sos waniliowy, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku