Reklama

Gotowane gruszki

Gotowane gruszki

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Umieść wszystkie składniki oprócz gruszek i śmietany w rondelku. Wlej 500 ml wody i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i zanurz gruszki w syropie. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut, by zmiękły. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj ze śmietaną i 4 łyżkami płynu z gotowania na osobę.

 

W porcji: 248 kcal, tłuszcze: 0,2 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g), białko: 0,6 g, węglowodany: 59,8 g, cukry: 59,3 g

 

Przepis:  Anna Hansen
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

2 obrane gruszki

200 g cukru kryształu

obrana skórka i sok z 1 cytryny

1 laska cynamonu (lub goździki, anyż albo miks składników)

śmietana kremówka, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku