Reklama

Panforte

Panforte

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

To tradycyjne włoskie ciasto pochodzi ze Sieny. Ma długą trwałość, więc zapakuj je w ozdobną puszkę jako prezent dla przyjaciela.

1 Pokryj papierem ryżowym spód okrągłej (22 cm średnicy) lub kwadratowej (20 cm x 20 cm) foremki do ciasta. Podpiecz orzechy na suchej patelni i dodaj do miski z kandyzowaną skórką i mąką.

2 Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Zmiksuj figi w robocie kuchennym i przenieś do rondelka. Dodaj alkohol, miód, cukier i wszystkie przyprawy. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Następnie wylej na mieszankę orzechów. Dobrze wymieszaj, dodając jeszcze alkoholu, jeśli masa jest zbyt sucha. Przełóż do foremki i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i delikatnie przyciśnij warstwą papieru ryżowego na wierzchu. Przenieś ponownie do piekarnika na 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź w foremce.

3 Zanim podasz z filiżankami espresso, pokrój na cienkie kawałki i posyp cukrem pudrem.

Składniki

papier ryżowy

300 g orzechów, np. migdałów, pistacji, orzechów

200 g kandyzowanej skórki, posiekanej

75 g mąki pszennej

175 g suszonych fig

2 porcje sherry lub vin santo

6 łyżek miodu

150 g trzcinowego cukru pudru

łyżeczka mielonego cynamonu

rozgniecione ziarenka z 1 łyżeczki kardamonu

porcja zmielonej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

cukier puder

Reklama
Polub nas na Facebooku