Reklama

Biszkoptowy deser z jabłkami

Biszkoptowy deser z jabłkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wysmaruj 1,5 l naczynie do zapiekania. Umieść jabłka w rondlu z 50 g cukru i wodą. Przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się rozpadną. Przełóż do naczynia, pozostawiając nadmiar płynu w garnku.

2. Ubijaj jajka z pozostałymi 50 g cukru, aż masa nabierze puszystości. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę i przyprawy. Wylej ciasto na jabłka i piecz przez 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto się do niego nie przykleja. Posyp cukrem waniliowym i podawaj jeszcze ciepłe z lodami lub waniliowym sosem.

 

Przepis: Kate McCullough
Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

6 jabłek

100 g cukru

2 łyżki wody

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

60 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

1 łyżeczka korzennej przyprawy

Reklama
Polub nas na Facebooku