Reklama

Duszona wołowina z porami

Duszona wołowina z porami

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób9 osób Poziom trudnościśrednie

Cebule obierz i posiekaj. Pory oczyść i przekrój wzdłuż na pół.

Na dużym ogniu w żaroodpornej brytfance rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Zdeglasuj zawartość patelni białym winem, po czym wlej bulion warzywny, dodaj pory i gotuj całość przez 30 minut.

Wołowinę owiń nicią kuchenną w dwucentymetrowych odstępach. Każdy z końców nici przywiąż do drewnianej łyżki z obydwu stron tak, aby można było ją położyć w trakcie gotowania na wierzchu brytfanki, zanurzając jednocześnie mięso w bulionie.

Tak przygotowane mięso włóż do garnka. Jeżeli lubisz lekko krwistą wołowinę, duś ją wolnym ogniu przez 15 minut. Jeśli preferujesz natomiast wołowinę średnio lub dobrze wypieczoną, duś mięso odpowiednio przez 20 lub 25 minut.

Brytfankę zdejmij z ognia i przełóż wołowinę na ogrzany talerz. Przykryj mięso folią aluminiową i pozostaw na 5-10 minut. Pory wyjmij z sosu i nie pozwól, aby ostygły.

Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Korniszony oraz zioła również drobno posiekaj.

W misce wymieszaj musztardę, ocet, sos Savora oraz olej rzepakowy. Następnie dodaj szalotkę, korniszony oraz zioła i przypraw sos do smaku.

Wołowinę pokrój w bardzo cienkie plastry, skrop sosem i podawaj z porami.

 

Rada: Sos Savora to francuski sos musztardowy z dodatkiem miodu. Można go kupić w sklepach z francuską żywnością. Jeżeli nie uda ci się go upolować, możesz dodać w zmian łyżeczkę miodu do musztardy dijon. 

Składniki

6 cebul

6 porów

2 łyżki oliwy

200 ml białego wina

3l bulionu warzywnego

1,25 kg polędwicy wołowej (kawałek o średnicy około 8 cm)

Sos ziołowy

1 szalotka

6 korniszonów

1 pęczek świeżej kolendry

1 pęczek szczypiorku

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżeczki octu winnego

2 łyżeczki sosu Savora (patrz rada)

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka kaparów

Reklama
Polub nas na Facebooku