Reklama

Pieczeń wieprzowa po włosku

Pieczeń wieprzowa po włosku

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

„Przygotowując tę potrawę, opierałem się na klasycznym włoskim przepisie na pieczone prosię. Z powodzeniem udało mi się jednak zastąpić je kawałkiem wieprzowiny bez kości, dzięki czemu ty również będziesz w stanie przygotować ten włoski specjał w swojej kuchni. Pieczeń można przygotować z wyprzedzeniem, co sprawia, że jest ona idealna na większe uroczystości.”

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.

Zacznij od przygotowania nadzienia. W tym celu obierz i drobno posiekaj cebule oraz ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe pokrój na mniejsze kawałki. Następnie drobno posiekaj rozmaryn i tymianek. Bułkę tartą namocz w wodzie.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oliwy. Następnie na średnim ogniu podsmażaj cebulę i czosnek przez 5 minut do zeszklenia. Dodaj mieloną wieprzowinę oraz pokrojone wątróbki i podsmażaj do momentu, aż wieprzowina lekko się przyrumieni. Dodaj posiekane zioła oraz szałwię i podsmażaj kolejne 5 minut.

Na patelnię wlej wino santo, zdejmij z ognia i dorzuć orzeszki piniowe oraz rodzynki.

Dodaj lekko odciśniętą bułkę tartą i całość dokładnie wymieszaj. Nadzienie dopraw do smaku i odstaw, aby wystygło.

Rozetnij boczek na dwa płaty i rozłóż niczym książkę. Następnie natrzyj mięso 50 ml wina santo, odrobiną soli morskiej i czarnego pieprzu. Na całej powierzchni mięsa rozłóż równomiernie dwie trzecie nadzienia.

Boczek złóż i wyłóż pozostałe nadzienie. Mięso ciasno zwiń, zaczynając od strony boczku.

Następnie zwiąż mięso dziesięcioma kawałkami sznurka, o długości 30 cm każdy. Zacznij od ciasnego zasznurowania środka pieczeni. Następnie zasznuruj każdy z jej końców, zostawiając około jednego centymetra wolnego od brzegu. Dokończ sznurowanie pieczeni, wykorzystując pozostałe kawałki sznurka. Ważne jest, aby zasznurować pieczeń dość ciasno. Jeśli w trakcie sznurowania nadzienie wyjdzie na wierzch, należy je wcisnąć z powrotem do środka.    

Dłońmi wmasuj w pieczeń łyżkę oliwy. Następnie natrzyj mięso solą i pieprzem.

Marchewki pokrój w słupki i rozłóż je w dużej brytfance na kształt rusztu. Na wierzchu połóż pieczeń. Całość polej białym winem i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C i piecz przez kolejne trzy godziny.

Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika i polej ją delikatnie sosem, który wytopił się w trakcie pieczenia. W każdy z końców pieczeni wbij widelec i przenieś ostrożnie mięso na drewnianą deskę. Odstaw pieczeń i zabierz się za przygotowywanie sosu.

Z sosu pozostałego w brytfance usuń nadmiar tłuszczu i podgrzej go na niewielkim ogniu.  Do sosu wmieszaj mąkę i gotuj całość przez 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie dolej wino, aby delikatnie rozcieńczyć sos.

Po około 3-4 minutach wlej bulion drobiowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Sos przelej przez sito i podawaj do pieczeni wieprzowej na ciepło lub zimno.

 

Składniki

4-5 kg schabu wieprzowego bez kości wraz z polędwicą i boczkiem

50 ml wina santo lub innego słodkiego wina deserowego

6 dużych marchewek

200 ml białego wina

 

Nadzienie

3 cebule

4 ząbki czosnku

200 g wątróbek drobiowych

4 gałązki świeżego rozmarynu

4 gałązki świeżego tymianku

250 g bułki tartej

oliwa

400 g mielonego boczku wieprzowego

10 listków świeżej szałwii

120 ml wina santo lub innego słodkiego wina deserowego

25 g orzeszków piniowych

40 g rodzynek sułtańskich

 

Sos pieczeniowy

3 kopiaste łyżki mąki pszennej

120 ml białego wina

1,5 l bulionu drobiowego

Reklama
Polub nas na Facebooku