Reklama

Makrela po grecku

Makrela po grecku

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

"Ten tradycyjny grecki przepis jest super prosty i przepyszny również na zimno jako letni lunch lub kolacja"

Nagrzej piekarnik do 180 st.

Umieść rybę, marchewkę, cebulę, czosnek i listki laurowe w naczyniu do zapiekania. Dopraw solidnie solą morską i mielonym czarnym pieprzem, następnie skrop oliwą. Posyp natką i dodaj wina, sok z cytryny i odrobinę wody.

Piecz przez 30 minut lub do momentu, aż ryba i warzywa będą ugotowane, a sos zgęstnieje. Podawaj lekko ciepłe lub całkowicie ostudzone, dodatkowo skropione cytryną.

 

Przepis: Andy Harris

 

Zobacz przepis na makrelę z sałatką ziemniaczaną.

Składniki

8 małych makreli, oczyszczonych

2 marchewki, obrane i cienko pokrojone

2 cebule, obrane i pokrojone

4 dojrzałe pomidory, grubo pokrojone

3 świeże listki laurowe

3 łyżki oliwy extra virgin

2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

150 ml wytrawnego białego wina

1 cytryna, wyciśnięta

Reklama
Polub nas na Facebooku