Reklama

Kofty z indyka

Kofty z indyka

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

Zetrzyj drobno cukinię, pokrój cebule i zielone chilli, posiekaj pistacje. Oberwij gałązki i drobno posiekaj wszystkie świeże zioła. 

Upraż nasiona kminku na suchej patelni, aż zaczną fantastycznie pachnieć. W międzyczasie, lekko roztrzep jajko. 

Wymieszaj razem wszystkie składniki na kofty w dużej misce, zachowując kilka pistacji do późniejszej dekoracji, po czym dobrze dopraw.

Wilgotnymi rękoma formuj 16 koft o wielkości i kształcie małego jajka. Wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut, żeby dobrze się zsiadły, po czym nakłuwaj na metalowe szpikulce, dwie kofty na każdy.

Zapiekaj kofty pod grillem lub nad ogniem grilla węglowego przez 12 minut, regularnie je obracając, aż staną się soczyste, złoto brązowe i dobrze wypieczone.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Do przygotowania sosu chilli, przekrój na pół pomidory i cebule (nie ma potrzeby ich obierania) i zgnieć nieobrane ząbki czosnku.

Ułóż czerwone chilli, pomidory, cebule i czosnek na blasze do pieczenia. Skrop oliwą i dopraw, po czym opiekaj przez 25 minut, aż zmiękną i będą lekko przypalone.

Pozwól, żeby odrobinę ostygły, po czym ostrożnie wyjmij i usuń łodyżki z chilli, rdzenie z pomidorów i skórki z cebuli i czosnku.

Przełóż do malaksera, razem z cukrem, puree z pomidorów i octem. Rozdrabniaj aż masa będzie gładka i dodaj trochę oliwy, aby stała się błyszcząca, ponownie zmiksuj i dopraw.

Na jogurt tahini, wymieszaj wszystkie składniki w misce i dopraw szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu,

Do przygotowania pilawu, obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Odrobinę oleju wlej na nieprzywierającą patelnię i ustaw na średnim ogniu, duś cebulę i czosnek przez 10 minut. Dodaj bulgur i dobrze zamieszaj.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do bardzo małego. Przykryj pokrywką i gotuj bulgur przez 8 minut.

W międzyczasie, na oddzielnej patelni roztop masło i smaż vermicelli, aż masło stanie się złotobrązowe.

Po 8 minutach dodaj je do kaszy bulgur razem z ciecierzycą, nie mieszaj, przykryj z powrotem pokrywką i gotuj przez kolejnych 8 minut.

Wyłącz palnik i pozostaw danie na 5 minut - pilaw powinien wyjść cudownie lekki i puszysty.

Podawaj kofty w towarzystwie pilawu, sosu chilli i jogurtu tahini, posyp pokruszonymi pistacjami.

 

 Przepis: MADDIE RIX

Składniki

TURECKA KOFTA

1 duża cukinia

2 młode cebulki

1 świeże zielone chilli

50 g pistacji w skorupkach

3 gałązki świeżej kolendry

3 gałązki świeżej natki pietruszki

3 gałązki świeżej mięty

1/4 łyżeczki nasion kminku

1 duże jajo z wolnego wybiegu

500 g mielonego indyka z wolnego wybiegu

1/2 łyżeczki suszonego oregano

SOS CHILLI

4 dojrzałe pomidory

2 małe cebule

4 ząbki czosnku

4 świeże czerwone chilli

oliwa z oliwek

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki puree z pomidorów

1 łyżka octu z czerwonego wina

JOGURT TAHINI

250 g jogurtu greckiego

1 łyżka pasty tahini

odrobina wyciśniętego soku z cytryny

TURECKI PILAW
1 cebula

2 ząbki czosnku

200 g kaszy bulgur

400 ml gorącego, organicznego bulionu drobiowego

1 mały kawałek niesolonego masła

80 g makaronu ryżowego vermicelli

100 g ciecierzycy z puszki (waga odsączonej zawartości)

 

Reklama
Polub nas na Facebooku