Reklama

Kuropatwa po kijowsku

Kuropatwa po kijowsku

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"To danie może wydawać się odrobinę skomplikowane, ale jest delikatne, wyśmienite w smaku i zdecydowanie warte przyrządzenia. Dla oszczędności czasu masło czosnkowe przygotuj wcześniej - można przechowywać je w lodówce przez dwa tygodnie lub nawet kilka miesięcy w zamrażarce."

Przygotuj masło czosnkowe. Obierz i utrzyj czosnek ze sporą szczyptą soli morskiej w moździerzu, aż do uzyskania konsystencji pasty.

Dodaj masło, zerwij, drobno posiekaj i dodaj liście natki pietruszki. Ucieraj, aż składniki dobrze się wymieszają.

Wyłóż masło łyżką na kawałek papieru do pieczenia i ciasno zwiń w rulon, zawijając szczelnie każdy brzeg tak jak świąteczne cukierki.

Umieść je w lodówce i pozostaw do schłodzenia na przynajmniej 20 minut, aż stwardnieje.

Na desce do krojenia rozłóż piersi kuropatwy gładką stroną w dół, zrób małe nacięcie w grubszej części każdego filetu, tak by powstała mała kieszonka, upewnij się, że nie przeciąłeś filetów na wylot.

Ukrój 4 kawałki masła czosnkowego (wykorzystując około połowę całości) i nadziewaj nim każdą z kieszonek. Potem przykryj nacięcie luźnym płatem filetu. Resztę masła czosnkowego pozostaw na następny dzień.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Rozsyp mąkę na talerzu dodając sporą szczyptę soli i pieprzu, potem roztrzep jajka w płytkiej misce i umieść obok mąki. Bułkę tartą przesyp do oddzielnego płytkiego naczynia.

Maczaj każdy filet w mące (strząsając nadmiar), potem delikatnie w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej.

Rozgrzej olej na dużej żaroodpornej patelni na średnim ogniu, Smaż filety z kuropatwy przez kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią.

Przenieś patelnię do piekarnika i kontynuuj zapiekanie filetów przez 8-10 minut, aż zbrązowieją i będą dobrze upieczone.

Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z ćwiartkami cytryny i według uznania, chrupiącą sałatą.

 

Zobacz przepis na sałatkę z kuropatwą.

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g niesolonego, miękkiego masła
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 4 pozbawione skóry piersi kuropatwy po 60 g każda 
  • 50 g czystej mąki
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 2 garści tartej bułki
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
Reklama
Polub nas na Facebooku