Reklama

Cevapi z ajvarem

Cevapi z ajvarem

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

"Te chlebki wypełnione grillowanym mięsem ( cevapi ) i czerwonym sosem paprykowym ( Ajvar ) są idealne , jeśli oczekujesz gości. Najlepiej robić cevapi na co najmniej kilka godzin przed podaniem, a najlepiej na noc przed. "

Umieść mielone mięso wołowe i wieprzowe w dużej misce, a następnie obierz i zgnieć 4 ząbki czosnku. Dodaj je do miski. Posyp sodą oczyszczoną i papryką. Zostaw by smaki mogły się przeniknąć. Wbij jajka i wymieszaj wszystko razem używając dłoni.

Dodaj tyle wody gazowanej, ile trzeba, żeby uzyskać gładką, lepką konsystencję.

Podziel mięso na 10 do 12 części i zwiń każdą na kształt wałka, około 10 cm długości i 2 cm grubości. Umieść cevapi na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce.

By zrobić ajvar rozgrzej piekarnik do 230º C.

Umieść całe papryki i bakłażany na dużej tacy do pieczenia wraz z obranymi główkami czosnku i piecz w piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu, gdy skórki się zaczernią. Obróć w połowie.

Gdy papryki i bakłażany się podpieką i zarumienią, umieść je w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 20 minut. Kiedy będą schłodzone, zdejmij skórkę i wypestkuj. Pokrój główkę czosnku, posiekaj pietruszkę.

Wyciśnij czosnek z 6 upieczonych ząbków i dodaj go do warzyw wraz z większością pietruszki, a następnie posiekaj je wszystkie razem (jeśli zrobiłeś więcej czosnku, wymieszaj go ze zmiękczonym masłem i przechowuj w lodówce - przyda się do pieczywa czosnkowego)!

Wszystkie pokrojone składniki połącz w misce, dopraw solą morską i czarnym pieprzem, wyciśnij sok z 1 cytryny i skrop, dodaj też porcję oliwy. Dopraw do smaku, a następnie odstaw.

Drobno posiekaj resztę pietruszki i wsyp do miski. Obierz ze skórki i drobno posiekaj cebulę, wyciśnij na nią sok z pozostałej cytryny. Następnie wymieszaj razem. Odłóż na bok.

Tuż przed podaniem, ogrzej chlebki w piekarniku, a patelnię wstaw na duży ogień. Gdy rozgrzejesz patelnię gotuj cevapi przez 10 do 12 minut lub do momentu, gdy będą gotowe.

Pokryj chlebki ajvarem, podawaj z kilkoma cevapi i papryką na wierzchu. Również z porcją kwaśnej śmietany i cebulkami na boku.

Składniki

• 750 g mielonego mięsa wołowego wysokiej jakości
• 400 g mielone mięsa wieprzowego
• 1 mała główka czosnku plus 4 ząbki
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka papryki słodkiej, wędzonej
• 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
• 150 ml wody gazowanej
• oliwa z oliwek
• 6 czerwonych papryk
• 2 bakłażany
• 1 pęczek świeżej pietruszki
• 2 cytryny
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 cebula
• 6 chlebków typu pita
• marynowane papryki guindilla, opcjonalnie
• kwaśna śmietana

Reklama
Polub nas na Facebooku