Reklama

Curry z tofu i cieciorką

Curry z tofu i cieciorką

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Obierz i drobno pokrój cebulę. Obierz czosnek. Następnie drobno posiekaj 1 z ząbków i pokrój w cienkie paski resztę. Pokrój tofu w kostkę. A chili na cienkie paski. Poszatkuj kapustę. 

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i posiekany czosnek. Podsmażaj do momentu, aż cebula zacznie brązowieć.

Dodaj mieloną kolendrę i kumin, pieprz cayenne i kurkumę. Gotuj przez 1 minutę. Wymieszaj z pomidorami i połową puszki wody. Podgrzewaj przez 10 minut.

W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i usmaż tofu na złotobrązowy kolor. Odsącz na papierze kuchennym.

Odsącz cieciorkę  i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podgrzej. Następnie dodaj paprykę, garam masala, sok z cytryny i dopraw do smaku. W razie potrzeby dolej wody, jeśli konsystencja jest za sucha. Dodaj tofu.

Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Dodaj ziarna kuminu i delikatnie podsmażaj, aby uwolnić aromat. Następnie dodaj plastry czosnku i chili.

Gdy czosnek zacznie brązowieć dodaj kapustę i podsmażaj mieszając przez 2-3 minuty. Podawaj z tofu i curry z cieciorką.

 

Zobacz przepis na inną wersję wegetariańskiego curry.

 

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g tofu
  • 1 świeże czerwone chili
  • 200 g młodej kapusty
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 x 400 g puszki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki nasion kuminu

 

Reklama
Polub nas na Facebooku