Reklama

Rosyjski wytrawny placek

Rosyjski wytrawny placek

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

"Jest to ciasto na specjalne okazje, typowe dla rosyjskich świąt . Spróbuj kupić całego kurczaka do przygotowania nadzienia, a także do przyrządzenia bulionu do gotowania ryżu. Będzie to trwało nieco dłużej, ale warto."

Zacznij od przygotowania ciasta. Ubij masło i ser w mikserze przy pomocy trzepaczek.

Oddziel żółtko jednego z jaj, a następnie dodaj je do ubitej masy i wymieszaj mikserem, aż dokładnie się połączą (zostaw białko).

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia z 1 łyżeczką soli morskiej. Dodaj to do mieszanki masła w kilku etapach, utrzymując mikser na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ciasto folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut, w czasie gdy będziesz robić nadzienie.

Obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę i grzyby. Zerwij i drobno posiekaj pietruszkę. Wlej nieco oleju do rondla i rozgrzej na średnim ogniu. Podsmaż czosnek i cebulę przez 5 minut, aż zaczną nabierać koloru. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kolejne 5 minut.

Wymieszaj z mąką, następnie wlej śmietanę i 250 ml bulionu z kurczaka, powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, sokiem z połówki cytryny i sporą ilością startej gałki muszkatołowej.

Wymieszaj dobrze i dodaj kurczaka. Odstaw na bok.

Wsyp ryż na patelnię, dodaj resztę bulionu z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z palnika i rozpulchnij trochę widelcem.

Drobno posiekaj koperek. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i posiekaj bardzo drobno, a następnie wymieszaj w misce z koperkiem. Odłóż na bok.

Na dnie okrągłej formy o średnicy 24 cm rozłóż jedną trzecią ryżu, równomiernie pokryj dno. Wyłóż połowę mieszaniny z kurczaka, a na górę połóż połowę masy z jaj. Powtórz ten proces, wykańczając pozostałą częścią ryżu.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Na powierzchni oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm tak, aby całkowicie przykryło foremkę.

Umieść je na górze i połącz wszystkie krawędzie, aby stworzyć szczelny placek. Wytnij mały krzyż na górze, upewniając się, że pozostała w nim dziura na ujście pary wodnej. Użyj resztek ciasta, aby zrobić dekoracje na wierzchu.

Roztrzep pozostałe jaja, a następnie posmaruj nimi górę i włóż całość do piekarnika. Piecz przez 25 do 30 minut, aż ciasto będzie złote, a nadzienie wystarczająco podgrzane.

Składniki

• 1 cała gałka muszkatołowa, do starcia
• 500 g gotowanego kurczaka z wolnego wybiegu ( mięso z kurczaka ok. 1,4 kg)
• 200 g ryżu długoziarnistego
• 1 pęczek koperku
• 4 jajka na twardo

Ciasto z serkiem kremowym
• 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
• 125 g serka do smarowania (typu Philadelphia)
• 2 duże jaja kur z wolnego wybiegu
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama
Polub nas na Facebooku